Hallo getuige!
Eerst en vooral, gefeliciteerd! Je bent uitgeroepen tot "getuige".
Geen simpele job, vandaar dat we je wat willen bijstaan.
Je hebt in je nieuwe functie immers al veel belangrijke verantwoordelijkheden:
- Je zet onder meer je handtekening mee onder de trouwakte. Als het versbakken koppel op één of andere manier hun trouwakte kwijtraakt, kan jij als getuige altijd hun huwelijk bevestigen.
- Tijdens de plechtigheid ben je personal assistent van bruid of bruidegom of werk je als rechterhand van de ceremoniemeester.
- Maar er is eigenlijk maar één taak die jij zeker tijdens de feestelijkheden moet volbrengen:
Speeeeeeeeeech!
Geen inspiratie? Hier zijn wat tips:
Tracht humor en sentiment te balanceren.
Je bent wellicht ook al op bruiloften geweest waar de speeches hilarisch waren.
Maar tenzij je een geboren grappenmaker bent, hoef je niet geforceerd grapjes te maken. Je valt zo door de mand en niets is zo pijnlijk als grapjes waar niemand om lacht. Doe je niet anders voor dan hoe je bent. Uiteindelijk gaat het erom dat het recht uit je hart komt en dat je jezelf blijft.
Als je echter bekend staat om je humor en sarcasme, hoef je je niet in allerlei bochten te wringen om overdreven sentimenteel te doen. Een paar oprechte sentimentele woorden zijn genoeg om de boodschap over te brengen zonder dat jij hoeft te doen alsof.
Tracht dus steeds de juiste balans te vinden.
Bestaat er zoiets als teveel grapjes?
Laat ik het zo stellen: er bestaat zoiets als te veel slechte moppen, en dat aantal is ongeveer: één.
Je bent geen stand-up comedian! Mensen verwachten dat ook niet. Een goede speech bevat naast een beetje humor zeker ook een deel waar jij je durft bloot te geven (figuurlijk hé!!). Vertel het koppel hoe jij je voelt en hoe je hen zal helpen om gelukkig te zijn en te blijven. Humor is gewoon de kers op de taart.
Waar moet de speech over gaan?
Stel eerst jezelf voor. Hoewel de meesten al wel gezien zullen hebben dat jij de getuige bent, is het toch belangrijk te zeggen wie jij bent en hoe je het bruidspaar kent.
Onthoud voor het vervolg van je speech dat je een toespraak geeft omdat jij als getuige een uniek licht kunt schijnen op de relatie die hier gevierd wordt. Als je alleen gaat spreken over jouw relatie met de bruid of bruidegom dan wordt de speech snel ongemakkelijk.
Kan je te ver gaan in “mannenmoppen”?
Je kent ze vast wel, die speeches waarbij de spreker denkt: "Oh, het is mijn taak om de bruidegom te roosteren."
Tenzij de bruidegom en de bruid je specifiek hebben verteld dat dat jouw taak is, is dat niet jouw taak. Als je grappen wil maken, doe dat dan respectvol. Je wil toch niet dat mensen lachen om de bruidegom of het paar? Je wilt dat mensen lachen omdat ze de bruidegom of het paar plotseling beter kennen dan voorheen!
De beste tip om je jezelf te censureren:
Als je jezelf moet afvragen: "Is dit gepast?", dat is het wellicht niet gepast.
En als je het soort persoon bent dat het niet weet, vraag het dan aan een vriend(in). Als die jou een enigszins bedenkelijke blik geeft, luister dan naar die blik.
Is jezelf moed indrinken een goed idee?
Sommige mensen hebben baat bij één drankje. Wat wellicht beter is om je vertrouwen een boost te geven, is op voorhand te oefenen met een vriend(in). Iedereen die een grote toespraak geeft, repeteert vooraf. Als je goede feedback hebt gekregen van een kleinere groep, dan weet je op de trouwdag dat je een goede toespraak hebt en kan je er helemaal voor gaan. Het is vaak die onzekerheid over de kwaliteit van je woorden die zo eng kan zijn wanneer je aan het woord bent.
Timing: hoe lang moet de toespraak zijn?
KORT.
Ik ben nog nooit naar een bruiloft geweest waar iemand zei: "Dat was een geweldige bruiloft, maar de speech van de getuige was gewoon te kort en dat heeft het verpest."
Langs de andere kant is een one-liner zoals "Laten we toosten op het bruidspaar!" veel te kort en echt niet OK!
Hoe kort dan wel? Praktisch gesproken zou ik zeggen dat vijf minuten het absolute maximum is. Drie minuten is prima.
Wanneer je begint met het schrijven van een toespraak, plaats dan jezelf in de schoenen van iemand in het publiek. Niemand wil een langdradige speech.
Het moeilijkste deel van een speech schrijven is het starten. Hoe begin je eraan?
Je gaat niet zomaar een speech schrijven. Begin met verhalen op te dissen, anekdotes. Is er een rode draad te vinden doorheen al die belevenissen? Of nog: als mensen achteraf maar één ding zouden onthouden, wat wil je dan dat dat is? Als je dat eenmaal hebt, stroomt de inkt in je pen vanzelf een beetje vlotter.
Ok, de speech is klaar, maar hoe breng je hem nou vlotjes? Niet iedereen noemt Obama…
Ontspan! Ik stel voor dat je niet begint met te zeggen hoe nerveus je bent. Doe gewoon alsof je een verhaal vertelt aan een groep vrienden. En dat is eigenlijk ook zo.
Denk eraan dat je geen show moet geven en je moet zeker de show niet stelen. Je bent niet aan het optreden. Je bent daar omdat je een koppel kent en veel om hen geeft, en dat deel je met een aantal andere mensen. Jij hoeft de ster niet te zijn. Laat het koppel stralen!
Dus zelfs als je niet de oratorieke kwaliteiten van Obama hebt, focus gewoon op het vertellen van het verhaal van het koppel en laat hen er goed uit zien, en je zal zelf ook stralen ;-).
Eindig met een toost uit te brengen.
Tenzij er nog speeches zouden volgen, eindig je je toespraak met het echtpaar het allerbeste toe te wensen tijdens hun leven samen. Hou je glas omhoog en vraag de andere gasten dit ook te doen.
Nu mag je de one-liner gebruiken: "Laten we toosten op het gelukkige bruidspaar".
Cheers en succes ermee!!
Nicole
The Dress