Ben jij het supergeorganiseerd type of ben je eerder het “easy-going, ‘t-komt-allemaal-wel goed”-type?
Hoe dan ook, elke bruid verliest tijdens haar voorbereiding wel eens even de pedalen.
Terwijl je bezig bent met jurken te passen, DJ’s te kiezen, uitnodigen te designen, bloemetjes uit te zoeken en die andere ‘billion things to do”, neem even tijd om deze lijst door te lezen van veelgemaakte fouten vóór het huwelijksfeest.
Zo maak jij die zeker niet!
1- Je vergeet in ondertrouw te gaan
Yes! De grote vraag is gesteld en je kan niet wachten om aan de leuke voorbereidingen te beginnen. Vergeet echter niet om minstens veertien dagen vóór de geplande huwelijksdatum aangifte te doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit is wat men bedoelt met in ondertrouw gaan. De aangifte doe je in de gemeente waar jij of je hubbie woont of ingeschreven bent in het bevolkingsregister.
Je huwelijk vindt vervolgens ook plaats in de gemeente waar de aangifte is gebeurd, ten vroegste veertien dagen en ten laatste zes maanden na die aangifte. Klik hier voor de formaliteiten
2- Je kondigt je verloving te vroeg aan op social media
Je wil natuurlijk asap de hele wereld op de hoogte brengen van dit superbelangrijke nieuws. Maar vooraleer je je FB-status verandert, deel je dit best eerst met je “inner circle”.
Doe dit persoonlijk maar als het echt niet anders kan, geef dan een belletje of Skype zodat je de reacties kan zien/horen. Verander dan pas je status. Vergeet niet alle gelukwensen met een dank-je-wel berichtje te beantwoorden.
3- Je copy/paste te veel
Pinterest, Instagram, bruidsmagazines,.. je haalt er zeker supertoffe ideeën uit maar zorg vooral dat jullie feest op jullie lijf geschreven is.
Wat is voor jullie belangrijk? Ben je een feestbeest of een stille genieter? Wil je indruk maken of gewoon gezellig genieten? Als je goed nadenkt over je prioriteiten, zal je ook makkelijker je feestgelegenheid kunnen kiezen en een budget vastleggen.
4- Je wacht te lang met het kiezen van je trouwjurk
Wil je in alle rust jouw jurk uitzoeken, begin er dan best op tijd aan. 7 à 8 maanden op voorhand is nog OK maar als je zeker wil zijn dat er genoeg tijd is voor extra pasbeurten en het aanpassen van je jurk, start dan je zoektocht best zo'n 10 à 12 maanden voor de bruiloft. Sommige modellen hebben immers al een productietijd van 5 à 6 maanden. De eerste pasbeurt met de naaister plannen we 4 maanden voor het huwelijk. Een paar weken voor de trouw is de finale pasbeurt waarin we controleren of alles perfect zit.
5- Je gaat nog snel even crash diëten
Tuurlijk wil je er op je mooiste uitzien maar je moet ook in grootse vorm zijn want je huwelijksdag is best intens. Ga dus niet plots eten als een muis maar start ruim op voorhand een gezond eetplan zodat je langzaam maar zeker op je ideale gewicht komt. Zo zal je ook langer slank blijven.
6- Je onderschat de kracht van papier
Digitale communicatie is supersnel en handig maar onderschat de kracht van papier niet.
Stijlvolle uitnodigingen en attente handgeschreven bedankbriefjes maken van jou dé perfecte gastvrouw van je eigen feest. Met www.canva.com geraak je zelf al erg ver. Ben je geen creatief wonder, vraag dan hulp aan je drukker. Hoe dan ook, maak ze gedenkwaardig!
7- Je denkt teveel “per persoon”
Je trouwzaal geeft je de kost per persoon. Maar er komen zoveel extra kosten bij dat indien je niet oppast, je er snel een financiële kater aan over houdt. Bepaal dus eerst je totale budget en splits dat dan op in percentages wat je waar aan wil besteden.
8- Je boeket past niet bij je jurk
Een groot, zwaar boeket is nooit handig en verbergt meer van je jurk dan je wel zou willen. In België is het veelal de gewoonte dat je toekomstige husband het boeket koopt. Jij mag het niet zien voor de plechtigheid. Toch wil je vermijden dat hij een roze boeket koopt terwijl jouw jurk misschien een zachte perzikkleur heeft. Schakel je toekomstige schoonmoeder even in of geef hem toch wat tips over de kleur van bloemetjes die jij graag ziet.
Even een weetje, voor de plechtigheid hoort het boeket in de rechterhand van de bruid, daarna links.
9- Je vergeet je grenzen aan te geven
Een bruiloft geeft stress. Niet alleen aan jullie maar ook aan jullie ouders. Een conflict ontstaat soms sneller dan je lief is. Het zijn niet altijd leuke gesprekken, maar hoe eerder je aangeeft wat je dwars zit, hoe beter. Maak tijd om persoonlijk met je (schoon)-ouders te praten. Open het gesprek door hen te bedanken voor de leuke dingen die ze voor je hebben gedaan. Geef vervolgens een openhartige uitleg waarom hun beslissingen of acties problemen voor jou veroorzaken. Hou je toon vriendelijk maar kordaat.
10- You overdo the spray tan
Een bleekscheet met een witte jurk, er zijn meer flaterende beelden. Teveel zon is niet goed voor je dus als je ervoor kiest om een kleurtje te spuiten, oefen dan een paar keer in de maand vóór je huwelijk. Zo vind je zeker de juiste kleur, kan je ervaren of ze al dan niet afgeeft en hoe lang ze blijft. Informeer ook je visagist zodat ze de foundation kan aanpassen aan je spray-gebruinde body.
11- Je meet je een compleet nieuw uiterlijk aan
Zorg dat je gasten en je toekomstige jou nog herkennen op je bruiloft en niet alleen door je witte jurk. Ineens een heel ander kapsel nemen of je haren in een totaal andere kleur verven is geen goed idee. Tenslotte vindt je lieverd jou het mooiste zoals je bent.
12- Je koopt een te kleine jurk
Veel bruiden kopen een te kleine jurk omdat zij denken dat ze nog veel zullen afvallen voor de bruiloft. In de praktijk is dit helaas vaak niet zo, en zitten de bruiden met een te kleine jurk die ze moeten verstellen. Koop dus een jurk die mooi bij jouw lichaam staat zoals het nu is.
13- You get DIY-happy
Kriebelt het om te besparen door zelf bloemist en fotograaf te spelen? Think twice!
Zorg dat je zelf kan ontspannen en niet op de ochtend van je huwelijk moet rondrijden om de bloemen naar je kerk of zaal te brengen. En je neefje heeft misschien duizenden Instagram-volgers maar heeft hij de juiste apparatuur voor elke belichting en heeft hij ervaring om te anticiperen op de flow van de dag zoals een professionele fotograaf dat zou doen? Denk erom: je kan deze dag niet overdoen!
14- Je voorziet geen back-up plan
Trouwen in de zomer is geen garantie op mooi weer. We wonen in België, weet je wel? Heb je dus je huwelijksfeest of een deel ervan buiten gepland, voorzie dan voldoende paraplu’s en tenten voor het geval het weer omslaat. Spreek af met je bruidswinkel dat je die zachte bolero met maraboe-veren nog de week voordien kan komen ophalen zodat je het niet te koud krijgt. En witte regenlaarzen voorkomen dat je mooie bruidsschoentjes éénmalig gebruikt worden.
15- Je negeert je eigen familie
De kans is groot dat je ouders wat geld bijdragen. Vaak verwachten ze in ruil een beetje inspraak in de planning. Maak een lijst van de compromisdetails die jullie niet willen opgeven op jullie trouwdag. Zoals steeds doet een goede communicatie wonderen. Wees dus proactief en voorkom gekneusde ego's door je ouders vanaf het begin bij je planning te betrekken. Nodig ze uit om te helpen volgens hun talenten: heb je een creatieve schoonvader dan kan hij wellicht de menukaart ontwerpen? Heeft je moeder groene vingers? Wellicht wil ze de bloemstukjes voor in de auto’s maken? Vraag hun mening en advies daar waar jij dat nodig hebt.
Zijn mama en papa het over essentiële zaken met jullie niet eens, wees dan bereid om de sponsoring op te geven.
16- Je vergeet dat leveranciers mensen zijn
En dat missen menselijk is. Afspraken die niet in de agenda zijn beland, dubbele boekingen of niet leverbare producten, je wil het niet meemaken op je huwelijksdag. Dus check, check, dubbelcheck!
Neem een paar weken voor jullie trouwdag nog even contact op met iedereen die meewerkt aan jullie bruiloft. Is alles in orde? Zijn er geen problemen?
Stel een lijst op met de telefoonnummers van alle leveranciers die meewerken aan je bruiloft. Deze lijst overhandig je aan de ceremoniemeester, zodat deze in geval van nood snel de desbetreffende leverancier kan bereiken.
17- je bent te laat om je bruidsjurk te bestellen
Dat overkomt jou dus niet als je hier snel je afspraak maakt.
Tot gauw,
Nicole